Følg Mester Grønn

Sett oliventreet ut på terrassen om sommeren

Nyhet   •   jun 08, 2016 12:51 CEST

Oliventre er en av våre mest trendy planter. Den gir deg en følelse av Middelhavet på din egen uteplass. Med sine sølvgrønne blader er den svært dekorativ både ute og inne.

Oliventreet har nesten blitt den nye folkevogna. Alle med respekt for sitt eget hjem og terrasse har gjerne et oliventre å pryde tilværelsen med. At oliventreet har mange tilhengere er likevel ingen ny trend. Oliventreet er faktisk en av de hyppigst omtalte plantene.

Sett oliventreet ut om sommeren

Gjennom sommeren trives oliventreet best ute. Selv om oliventreet tåler noen minusgrader er nye skudd sensitive for frost. Treet må derfor ikke settes ut før faren for nattefrost er over. Oliventrær tåler ikke tele i bakken, og må overvintres inne. I korte perioder kan treet tåle ned til -12 ⁰C hvis det har fått herdet seg utover høsten, men kun noen timer.

Slik lykkes du med oliventre

  • Oliventrær har dype, grådige røtter og krever hyppig og mye vann på tross av sitt opphav fra tørre, solrike strøk. Pass på å gi jevn vanning, men ikke så mye at treet blir stående med røttene i vann. Sett gjerne oliventreet i en grow-in selvvanningspotte.
  • Treet bør gjødsles en gang per måned fra vår til høst – den skal ikke gjødsles om vinteren.
  • vinteren bør oliventreet stå inne, men sett det gjerne ut så fort faren for nattefrost er over.
  • Inne bør oliventreet få mest mulig lys og stå på en plass som er sval. Temperaturen bør være kjølig, men ikke kjøligere enn 2-3 C⁰, 3-10 C⁰ er best.
  • I løpet av vinteren kan oliventreet felle blad og se litt pjusk ut, men hold ut! Dette er en naturlig prosess for som regel skifter oliventreet bladene hvert tredje år. Hvis du klipper treet tilbake på våren og passer på at det får nok lys, vil treet skyte nye friske skudd og gro seg til igjen.

Oliventrær gir et moderne løft til terrassen. Sammen med lavendel får du virkelig smaken av Middelhavet på din egen uteplass.